Home PageBlogArta traditionala → introducere in impletit

Arta traditionala → introducere in impletit

1 Mar 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Arta traditionala → introducere in impletit

Impletitul fibrelor vegetale – este o traditie prezenta in mai toate regiunile tarii – iar in zonele unde a existat materie prima din abundenta – fie ca vorbim despre papura, nuiele de alun sau de rachita, paie de grau sau de alte cereale – aceasta traditie atinge un nivel inalt de artizanat si devine un mestesug specializat.

Traditia si mestesugul impletiturilor a evoluat odata cu cultura si civilizatia umana, existand dovezi arheologice ca oamenii se ocupau cu aceasta indeletnicire cel putin din neolitic. Obiectele ce erau confectionate din nuiele combinate cu alte materiale aveau de obicei o stransa legatura cu ocupatiile fauritorilor – agricultura, pescuit, vanatoare etc. Astfel grape, cosuri de diferite marimi si scopuri – de la cosuri pentru carat peste, pana la cosuri pentru cules si transportat struguri, lese si garduri pentru prins pesti sau pentru stane, cosuri pentru carute etc., toate au aparut si s-au dezvoltat astfel incat sa fie cat mai eficient posibile pentru fauritorii si utilizatorii lor.

Este foarte interesant de vazut cum, pe langa fibrele dense ale stejarului sau ale bradului, mesterii au folosit si resurse generale cum ar fi canepa, crengute, paie, trestie si papura pentru a da nastere unor obiecte usoare si delicate, dar totusi foarte rezistente, cand acest lucru o cerea.

Indeletnicirea impletitului este de departe una dintre cele mai vechi ocupatii ale oamenilor cand privin la scara istorica – fiind prezenta inaintea tesutului si a ceramicii; iar in tara noastra este extrem de bine reprezentata in toate provinciile istorice fiind prima tehnica pentru construirea locuintelor, o tehnica care si acum se mai gaseste in multe zone unde peretii incaperilor sunt impletiti din nuiele groase.

Trebuie notat si mentionat faptul ca produsele din fibre vegetale impletite reusesc sa pastreze autenticitatea pieselor de arta populara atat prin valoarea executiei lor manuale ca obiecte atat utile cat si decorative – doua caracteristici extrem de apreciate in ambientul modern.

Lucrul bun este ca in ultimele decenii mestesugul impletitului incepe sa se dezvolte si sa se extinda prin intermediul Internetului, astfel produse impletite fiind disponibile unei piete mult mai largi de potentiali clienti care nu doar ca isi doresc aceste obiecte in casa pentru scop decorational, dar doresc sa sprijine si arta si traditia romaneasca.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Produse Artizanale din Rachita
Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111