Home PageBlogArta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 1

Arta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 1

19 Apr 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Arta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 1

Mestesugul impletitului – fie ca il vedem ca arta traditionala, arta populara sau pur si simplu ceva functional – este cunoscut civilizatiilor umane inca din Antichitate, acesta fiind un mestesug ce s-a dezvoltat indiferent de regiune, deoarece oamenii din vechime erau extrem de versatili si au gasit oportunitate in a utiliza atat paie cat si nuiele pentru impletituri.

Mestesugul a vazut o etapa de inflorire la trecerea dintre secolele al XIX-lea si al XX-lea, timp in care multi mesteri incep sa se specializeze pe diferite aspecte ale mestesugului, transformandu-l fara sa vrea in arta.

Cei care inca mai practica mestesugul impletitului manual, isi confectioneaza diversele obiecte in principal in scop decorativ, desi acestea inca pot fi foarte usor utilizate pentru scopul lor initial. Aceasta schimbare de scop se intalneste adesea cand este vorba de arta populara, daca este intretinuta corect, ceea ce odinioara era functional, acum devine mai mult decorativ, dar nu numai.

Apropos de cei care practica arta impletirii, desi este adevarat ca acestia sunt intr-un numar tot mai mic, ei totusi exista si este important ca metodele, uneltele si tehnicile lor sa fie inregistrate pentru generatiile viitoare, deoarece acest tip de mestesug este puternic legat de cultura noastra ca popor si societate.

Spuneam mai devreme ca oamenii din vechime erau extrem de versatili in ceea ce priveste materiile prime disponibile, si de aceea putem gasi obiecte impletite din diferite materiale pe parcursul tarii. De exemplu, in zona Buzaului impletitul de nuiele de alun si impletiturile de rachita erau cunoscute din cele mai vechi timpuri. Nuielele cele mai groase erau folosite pentru a face cosuri de porumb si garduri in jurul curtilor, in timp ce nuielele mai subtiri erau utilizate pentru depozitarea si caratul fructelor sau a strugurilor. Cosurile erau cel mai des impletite de catre femei deoarece activitatea implica multa migala precum si mai multe etape.

Un rezumat al acestor etape ar fi ca initial trebuia procurata materia prima, fie de la alun sau de la molid, depinde ce era disponibil in zona si perioada respectiva. Nuielele se fierb pentru a le spori atat elasticitatea cat si rezistenta, dupa care erau despicate cu ceva ascutit si abia apoi impletite.

Evident acesta este un rezumat foarte pe scurt al intregului proces tehnologic necesar impletirii nuielelor de alun sau rachita, dar este menit doar sa dea o idee de cat de consumatoare de timp si efort aceasta activitate era si inca este.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Mobilier din Rachita
Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111