Home PageBlogArta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 2

Arta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 2

26 Apr 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Arta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 2

Dupa cum spuneam intr-un articol precedent, mestesugul – acum arta – impletitului este raspandit peste tot prin tara, pentru ca oamenii s-au dovedit a fi foarte iscusiti inca din antichitate si-au reusit sa utilizeze materii prime diferite in scopul de a face impletituri. In articolul precedent am vorbit despre faptul ca nuielele de alun si rachita erau foarte utilizate in zona Buzaului. In acest articol vom discuta in mare despre celelalte regiuni ale tarii.

Panusa

Panusa este utilizata foarte mult in Transilvania pentru a face impletituri, acest mestesug fiind o traditie adanc inradacinata in judetele Timis, Mures si Brasov.

Panusa, sau voaia care inveleste stiuletele de porumb, este folosita pentru a da nastere la diverse obiecte decorative sau de uz casnic precum: linguri, genti, posete, perne pentru scaune, flori si multe altele. Acest tip de obiecte au devenit foarte repede cunoscute in Romania si in ultima vreme si in Europa Occidentala.

Metoda de impletire a panusei seamana cu cea de impletire a papurei – material despre care vom vorbi mai tarziu. Impletirea propriu-zisa se face cu un fir rezultat din rasucirea foilor de porumb.

Foile se alipesc si foaia urmatoare se introduce cu fata subtire inainte, dupa care se continua rasucirea – interesant de notat ca rasucirea firului se face spre stanga, iar cand se impleteste se face spre dreapta.

Produsul astfel obtinut poate apoi sa fie ornamentat daca si dupa cum doreste fiecare mester, acestea fiind lucrate separat si aplicate la final.

Paiele

Paiele sunt utilizate foarte mult in comunitatile de sasi ardeleni, in parte pentru ca erau o materie prima foarte usor gasibila si in al doilea pentru ca ei doreau sa utilizeze la maxim tot ceea ce le permitea natura sa cultive. Impletitul paielor implica foarte multa migala, indemanare precum si un simt al esteticului dezvoltat, motive pentru care acesta este realizat de femeile pricepute in toate cele de mai sus.

Paiele pentru impletituri sunt recoltate in lunile iulie-august cand cerealele ajung la maturitate. Desi sunt fragile, acestea sunt si extrem de rigide si pentru a obtine lungimea maxima ele sunt taiatate de la nivelul pamantului dupa care sunt lasate la soare sa se usuce si sa capete o culoare uniforma.

Ele sunt apoi taiate de la noduri si li se scot invelisurile, pentru ca doar miezul este utilizat. Acest proces tehnologic duce la obtinerea a cam sapte-opt categorii de paie prelucrate, fiecare dintre aceste categorii fiind propice pentru diferite intrebuintari.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Mobilier din Rachita
Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111