Home PageBlogArta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 3

Arta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 3

3 Mai 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Arta traditionala si populara – impletituri prin tara – Partea 3

In perindarea noastra prin arta traditionala si populara in ceea ce priveste impletiturile din diferitele regiuni ale tarii, am discutat despre impleturi din nuiele de alun sau rachita, panusa si paie, si cu toate ca acestea nu sunt singurele mai exista un material care merita mentionat, si anume papura.

Papura

Papura este utilizata ca materia prima pentru impletirea obiectelor care vor vedea foarte multa uzura intr-un mediu cu umiditate de la ridicata la foarte ridicata. Daca ne gandim la faptul ca papura este disponibila in astfel de medii, atunci este foarte normal sa concluzionam ca aceasta ar fi ideala pentru aceste scopuri.

Papura este un material solid si foarte abundent in apropierea locurilor in care oamenii din antichitate organizau asezari, rauri, balti, iazuri. Asemanator cu celelalte materii prime despre care am vorbit, papura poate fi utilizata in confenctionarea atat a obiectelor de gospodarie functionale cat si pentru realizarea de decoratiuni.

Aceasta materie prima a fost atat de utilizata din punct de vedere istoric incat exista trei metode de impletire a obiectelor de papura.

Metode de impletire a obiectelor de papura

  1. Cea mai cunoscuta dintre ele este impletitul dupa calapod. Initial se face un model de lemn al obiectului care urmeaza sa fie  realizat din papura. Procesul de impletire incepe de la baza calapodului, utilizanduse intre unul si trei fire rasucite de papura sau fire separate. Aceasta metoda este utilizata pentru tavite, palarii, cosuri sau cosulete, precum si ‘tesaturi’ pentru imbracarea buteliilor de sticla sau a damigenelor – acestea au rol atat pentru a da acestora un aspect placut dar si pentru protectie la socuri.
  2. Papura mai este impletita si cu ajutorul razboiului vertical de tesut. Cu aceasta metoda se confectioneaza rogojine la care se pot utiliza fire de papura rasucita, precum si din canepa sau liber de tei. Totusi batatura trebuie sa fie mereu din fire de papura. In zona Basarabiei de exemplu, exista asa numitele ‘cosolcii’ – sacose pentru piata confecitonate utilizand aceasta metoda.
  3. A treia varianta de impletire implica utilizarea unei bande impletite din trei fire de papura. Cu aceasta metoda se realizeaza stergatori precum si diverse suporturi de forma ovala, rotunda sau patrata; banda se coase tot cu fire de papura. Cu ajutorul acestei metode se pot confectiona chiar si obiecte de incaltaminte traditionala.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Mobilier din Rachita
Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111