Home PageBlogCultura si traditie

Cultura si traditie

24 Ian 2014

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Cultura si traditie

Asistam astazi la un reviriment al ideii de traditie, idee care este de cele mai multe ori pusa in legatura cu specificul national ori local, cu identitatea sau continuitatea unei comunitati dintr-un anumit spatiu. Diversele vechi obiceiuri, mancarurile traditionale, elementele de vestimentatie, folclorul, toate intr-o forma arhaica, sunt considerate bune sau valoroase prin ele insele si ne ofera un temei pentru conservarea si chiar promovarea lor nealterata. De ce traditia inseamna cultura, cultura populara, de pilda? Cred ca un raspuns la aceste intrebari ne lamureste mai bine asupra felului in care noi astazi trebuie sa ne raportam la traditii si ne fereste de anumite pericole de care va fi vorba in cele ce urmeaza.

TRADITIE SI CONTINUITATE

Latinescul traditio, care in limba romana a dat traditie inseamna a da mai departe, a transmite urmatoarelor generatii forme de viata, de expresie, de manifestare. Traditia apare atunci cand aceste moduri de intelegere a vietii, a sensului existentei sau moduri de expresie descriu un continut pe care fiecare generatie il adopta in mod spontan, adesea tacit. Accentul in cazul traditiilor cade pe continuitate, de-a lungul anilor sau secolelor, a felului neschimbat in care sunt resimtite practici, credinte, obiceiuri, modalitati de exprimare artistica etc. Ori de cate ori apare o schimbare asupra modului in care sunt intelese si traite toate acestea, traditia este incheiata si face loc, eventual , altei traditii. Testul de maturitate al unei traditii este prin urmare cel al continuitatii temporale. Asa se face ca exista traditii mai mari sau mai mici, mai importante sau mai putin importante.

Trebuie evidentiat caracterul spontan in transmiterea traditiilor.Valoarea unei traditii nu consta asadar in faptul ca provine de la inaintasi sau ca e veche, ci tocmai in faptul ca noi astazi intelegem in mod identic continuturi de viata, credinte sau forme de arta. Spontaneitatea traditiilor, ratiunile lor intrinseci de a fi, exclud asadar existenta unui scop sau o orientare a lor. Caracterul spontan este cel care confera autenticitate unei traditii, iar continuitatea ei in timp este creator de identitate. In acest fel traditiile devin cultura, in primul rand cultura populara, ca matca recognoscibila a tuturor membrilor unei comunitati, iar apoi aceasta cultura se rafineaza si devine simplu, cultura.

Traditiile, stand sub semnul timpului si al schimbarii, pot avea destine diferite atat ca durata cat si ca profil. Unele sunt mai persistente , dupa cum altele dispar dupa cateva generatii lasand loc altor traditii. Bogatia de traditii dau anvergura unei culturi populare sau chiar a culturii traditionale in alte acceptiuni.

TRADITIE SI MUZEALIZARE

Felul in care intelegem traditia ne poate scuti de mai multe modalitati inadecvate de raportare la ea.

Unul dintre pericole este sa tratam traditia in mod arheologic, iar produsele ei sa le expunem asemeni pieselor de muzeu.Din acest tratament rezulta un soi de respect rece care abroga seva si verva unei traditii. Chiar forme institutionale de administrare a patrimoniului cultural pot incuraja asemenea forme de receptare a traditiei atunci cand apar, de pilda, in sintagma conservarea culturii traditionale. Traditiile se conserva cel mai bine practicandu-le, traindu-le, dandu-le viata conform reflexelor noastre de astazi, cu alte cuvinte dandu-le mai departe. Muzeul satului din Bucuresti nu este un muzeu de istorie, ci un loc al formelor de viata trecute, iar aceste forme sant relevante si astazi prin semnificatia sau continutul lor. Portul popular nu are in primul rand valoare istorica , ci artistica, trans – istorica. El poate fi si astazi purtat in mod festiv in regiuni precum Maramuresul, deoarece este o ipostaziere a unui sentiment de apartenenta la comunitate. El exprima astazi, la fel de bine ca si in vechime, moduri de intelegere a vietii, a moralei, a credintei religioase, a utilitatii etc.

Conservarea traditiilor inseamna mai degraba popularizarea lor ca invitatie de a inspecta gradul de adeziune al unei generatii la o traditie anume.

Un alt pericol este de a manevra traditia, adica acel capital de valoare acumulat de-a lungul vemii, in scopuri considerate la un moment dat autorizate.. In alti termeni este, de asemenea si cazul transformarii traditiei in marfa care are pret comercial. Este suficient sa adaugi termenul de traditional pe un produs pentru ca el sa fie mai atragator pentru cumparator si sa se distinga mai usor fata de altele similare. Tot in numele traditiei dansul sau costumul popular pot aduce profit lasand in umbra autenticitatea traditiei in zilele noastre sau gradul de reprezentate a celor de azi in tiparele taditiilor.

Este, prin urmare, necesar un examen de constiinta simplu si continuu in urma caruia sa inspectam aderenta la o traditie, precum si a modului de raportare adecvata la traditie in general. Cultura traditiilor presupune, pe de alta parte si detectarea germenilor unor traditii la care putem asista sau pe care le putem genera sau adopta.

Urmareste

Urmareste

Ultimele postari ale lui Dragos Grigorescu (vezi toate)

Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111