Home PageBlogIntroducere in arta traditionala romana

Introducere in arta traditionala romana

23 Feb 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Introducere in arta traditionala romana

Arta traditionala sau populara romana are, la fel cum este cazul cu alte popoare de pe pamant, radacinile in trecutul indepartat al regiunii in care o comunitate si mai apoi o cultura se dezvolta. In cazul nostru, trecutul este unul tumultos datorita situarii stramosilor nostri la intersectia marilor civilizatii istorice.

Pe parcursul mileniilor, regiunea s-a aflat in contact cu grecii antici, Imperiul Roman, apoi cel Bizantin, apoi cu civilizatia orientala si cea occidentala. Considerand locuirea constanta a spatiului Carpato-Danubiano-Pontic de catre daci, proto-romani si-apoi de catre romani, ar fi imposibil de crezut ca elemente ale acestor civilizatii n-au fost absorbite de catre locuitorii regiunii, astfel dand nastere unor viziuni originale care se regasesc in tot ceea ce inseamna arta traditionala romaneasca.

Ceea ce noi numim astazi arte populare – arte plastice, arte mecanice, arte interpretative – reprezinta un patrimoniu cultural extrem de valoros dar intangibil. Acestea sunt cateva din sursele esentiale ale identitatii noastre culturale si tocmai pentru ca acestea sunt intangibile, este sunt cu atat mai vulnerabile lumii moderne.

Modernizarea, reprezentata de modernizare socio-economica vine cu o cultura mult mai omogena, mai standardizata, resursele si necesitatile vietii moderne sunt altele decat cele de acum o suta de ani.

Aceasta standardizare este motivatia principala din spatele nevoii urgente de a opri pierderile viitoare ale acestui patrimoniu intangibil prin prezervarea acestuia – respectiv prin identificare, arhivare si cercetare – si mai apoi prin asigurarea unor cai de transmitere a acestor cunostinte si deprinderi generatiilor urmatoare, prin inregistrarea lor in forme tangibile.

Arta traditionala are in ziua de azi o distincta natura rurala, si desi traim intr-o tara in care aproape jumatate din populatie traieste inca la sat, aceasta este pusa in pericol de catre obiectele produse in masa si ieftine. Adesea pentru populatia de la oras nu doar ca ii este greu de a sprijini intr-un fel arta traditionala, dar ii este imposibil datorita stilului de viata care este cerut de tot ceea ce este modern.

Totusi si in acest domeniu, odata si inca considerat ca unul sortit pieirii, Internetul pare a fi in stare sa echilibreze putin talerele, prin intermediul acestui tip de site care promoveaza si comercializeaza obiecte ce fac parte din arta traditionala romaneasca.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Produse Artizanale din Rachita
Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111