Home PageBlogNecesitatea artei traditionale sau populare

Necesitatea artei traditionale sau populare

12 Apr 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Necesitatea artei traditionale sau populare

impletituri-rachita-014

Desi noi vorbim despre arta traditionala sau populara, trebuie sa tinem intotdeauna in perspectiva faptul ca pentru marea parte a timpului in care aceasta ‘arta’ a existat, ea n-a fost considerata arta, ci mai degraba necesara, functionala, utila.

Asa se face ca in mai orice gospodarie taraneasca de la noi au existat, si inca mai exista, cel putin un obiect impletit. Acesta poate fi facut din nuiele de rachita, panusi de porumb sau papura.

Acum poate parea ca punem toate cele trei tipuri de impletituri sub aceeasi umbrela, sub umbrela de impletituri, dar trebuie sa mentionam ca cele trei tipuri de impletituri difera intre ele prin materialul folosit – si care creste in zone diferite, precum si modul de pregatire si de prelucare a acestuia, si in cele din urma prin tipul de obiecte care pot fi realizate cu aceste materiale.

In mod normal, impletiturile din papura si panusi sunt mult mai usor intalnite in zonele de campie, in timp ce impletiturile de rachita sunt mai specifice zonelor de deal sau munte.

Intrebuintarea obiectelor impletite difera si ea, in functie de ocupatiile gospodariei in care acestea se gasesc, de exemplu cosurile pot fi folosite pentru adunat fructe sau cereale, dar pe de alta parte pot tine loc de geanta sau chiar si rucsac, sa nu mai vorbim despre cosuri pentru depozitare pe termen mai lung sau impletiturile fiind utilizate pe post de gard sau decorative.

In ziua de azi, cand jumatate din populatia tarii este ferm localizata la oras – unde produsele in masa, ieftine, conduc – este interesant de privit cum impletiturile din rachita si din alte materiale tot au viata in ele, chiar daca intrebuintarile lor nu mai sunt mereu acelea pentru care au fost proiectate si construite initial.

Si asa ajungem la felul in care, acum arta traditionala sau populara, capata mai mult o caracteristica decorativa decat una functionala. Dar asta nu este obligatoru un lucru rau, cata vreme aceasta se pastreaza cat de aproape de forma ei originala, insemnand ca metodele, tehnologiile si uneltele traditionale precum si utilizarea lor raman cunoscute si sunt aplicate in crearea impletiturilor utilizate ca decor, acea functionalitate inerenta supravietuieste.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Cosuri din Rachita

Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111