Home PageBlogTipuri de impletitura → funieritul

Tipuri de impletitura → funieritul

22 Mar 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Tipuri de impletitura → funieritul

impletituri-rachita-177

Daca tot vorbim despre arta traditionala si impletituri din rachita, ar fi cazul sa ne uitam la diferitele tipuri de impletituri, cum acestea au aparut, cum au evoluat si care le sunt aplicatiile lor in lumea moderna. In acest articol vom vorbi despre funierit.

Funieritul

Cand spunem funii, ne gandim de obicei la sfori si avem tendinta sa ne gandim la ceva foarte util pentru a lega doua sau mai multe lucruri, dar nu realizam ca funieritul este cel mai arhaic gen de impletitura si ca acesta era practicat in majoritatea caselor.

Funieritul era aproape un mestesug domestic, deoarece rezultatele sale erau pentru uzul gospodariei. Totusi, asa cum este cazul si cu alte mestesuguri populare, pe parcurs ce societatea si cultura s-au dezvoltat, au aparut indivizi specializati in a face funii, care apoi la randul lor erau de diferite tipuri si menite pentru diferite aplicatii.

Funieritul era o indeletinicire care consuma foarte mult timp; pregatirea materiilor prime pentru funii necesita mult timp si apoi activitatea de facere a funiilor in sine putea sa dureze foarte mult timp – depinzand de cantitatea de produs finit dorita. Funiile acestor mesteri erau apoi vandute de obicei la balciuri, in localitatile din apropiere, sau daca satul era destul de mare chiar acolo.

Canepa era planta cea mai utilizata in faurirea funiilor, canepa pentru funii fiind semanata mai rar decat cea pentru panza, deoarece funiile aveau nevoie ca planta sa fi crescut in voie, cu tulpini lungi, groase si aspre.

Funiile facute de catre mesterul specializat in funierit erau mai bune, mai diverse si mai rezistente decat cele facute in casa. Pentru o perioada de timp funieritul era facut mai mult manual, necesitand doar trei unelte – melita, ragila si sucala sau crivala – dar exista si tehnici care folosesc instalatii complexe. Aceste masini sunt facute din lemn, cu roti dintate din lemn si carlige metalice.

In ciuda timpului necesar pentru el, funieritul era una dintre cele mai usoare indeletniciri ale generatiilor trecute, fiind o activitate sociala deoarece antrena oamenii la munca in mai multe perioade ale anului, vara pentru cultivat, toamna pentru topit, iar iarna pentru prelucratul funiilor din fuioare.

Din pacate funieritul nu prea mai este practicat in cadrul rural al tarii noastre deoarece produsele acestea au fost inlocuite de cele produse in masa, care sunt ieftine si mai rezistente.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Produse din Papura

Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111