Home PageBlogTipuri de impletitura → impletituri din papura

Tipuri de impletitura → impletituri din papura

15 Mar 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Tipuri de impletitura → impletituri din papura

Mestesugul impletitului pare sa fie un soi de constanta umana, deoarece indiferent in ce fel de regiune geografica acestia au trait, daca aveau orice materie prima valabila, acestia o impleteau.

Papura

In aceasta situatie este papura, o planta care creste spontan in zone cu umiditate ridicata si de obicei in preajma apelor statoare – delta, balti, lacuri. Considerand prezenta Deltei Dunarii pe teritoriul tarii noastre, putem intelege foarte repede ca aceasta se numara printre materiile prime utilizate in Romania pentru arta si mestesugul impletitului.

Impletiturile din papura

Papura este utilizata in razboaie verticale speciale pentru a forma foile de impletitura simple, care vor acoperi podele, noi le spunem rogojini. Rogojinile erau cateodata ornamentate cu modele geometrice, dar papura era desigur utilizata si pentru impletirea cosurilor cu diferite destinatii, dimensiuni si forme, precum si multe alte obiecte.

Papura este prelucrata in doua feluri: cea mai populara metoda fiind simpla impletire libera a fibrelor umede – aceasta este tehnica utilizata pentru obtinerea cosurilor, palariilor, papucilor etc. Cealalta tehnica – care este utilizata pentru impletirea paiului la cosurile pentru dospit paini in alte regiuni ale tarii – implica rasucirea suvitelor de papura in suluri, care apoi sunt dispuse in spirala si cusute cu ajutorul unor unelte speciale. Sulul de papura, odata cusut si bine fixat va da produsului finit atat forma dorita cat si o robustete si soliditate sporita.

Acum mutam discutia la foi de porumb sau panusi, din care se realizeaza la fel, prin impletire manuala, cosuri, posete, seturi pentru masa si multe-multe altele. Acestea sunt alese, uscate si rasucite, foile de porumb sunt impletit pe calapoate cu ajutorul unor crosete speciale.

Paiele de grau, secara si ovaz sunt folosite pentru a impleti palarii in diferite zone ale tarii, unele menite a fi purtate special de catre barbati in timp ce altele de catre femei. Aceste traditii inca se mai pastreaza in unele zone.

Acesta nu a fost decat o foarte rapida si foarte pe scurt, trecere in revista a catorva tipuri de impletitura traditionala romaneasca, doar o mica parte din ce inseamna aceasta arta traditionala in Romania.

Fie ca vorbim despre variatiile mestesugului de mai sus, sau de impletituri de rachita, sau de impletitul de funii, cert este ca aceasta arta traditionala trebuie sprijinita pentru a nu se pierde, si o data cu ea sa pierdem o parte importanta din cultura noastra.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Produse din Papura
Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111