Home PageBlogTipuri de impletitura → impletituri din rachita

Tipuri de impletitura → impletituri din rachita

8 Mar 2013

by

In:Blog

Comentariile sunt închise pentru Tipuri de impletitura → impletituri din rachita

Impletiturile din rachita

Probabil cea mai populara aplicatie a mestesugului impletitului este cea de impletituri din rachita, si vom discuta despre ele in curand dar pana la rachita trebuie sa discutam putin despre nuiele.

Nuielele

Nuielele, fiind o materie prima ieftina si foarte la indemana prin toate zonele tarii, au fost utilizate la realizarea de cosuri de diferite marimi si forme. Spre exemplu cosurile folosite la carat fructe in Oltenia sunt facute din nuiele de alun, crapate si taiate subtire cu cutitul. Aceste cosuri pot atinge dimensiuni mari – pana la un metru diametru – sunt usoare, rezistente si surprizator de flexibile. Tot la capitolul cosuri mai putem mentionana pe cele in care se aseaza aluatul pentru paine, dar acestea se fac din panusi de porumb cu paie impletite in mai multe fire.

  • Nuiele de alun

    Impletiturile din nuiele de alun sunt in principal obiecte de utilizare cotidiana, dupa cum am mentionat mai sus, si sunt inca facute de catre tarani, totusi cand vorbim despre impletituri de rachita, aici avem de a face cu o veritabila industrie putin cunoscuta omului de la oras.

  • Nuielele de rachita

    Obiectele realizate din nuiele de rachita, sunt solicitate atat pe piata interna cat si pe cea externa, si ca atare exista ateliere specializate care se ocupa cu acest mestesug antic, la nivel modern. Acest lucru se datoreaza versatilitatii obiectelor impletite din rachita, care au fost adaptate la diferite utilizari moderne – cum ar fi cosuri de paine si fructe, pentru animale de casa, sau ca platouri si tavi, si de ce nu, inclusiv in scop decorativ. Obiectele impletite din rachita ofera pe langa efecte decorative atragatoare, aspectul lor clar utilitar, precum si o valoare artistica datorita faptului ca sunt realizate manual.

canapea-din-set-masa-rotunjit

Set masa + canapea + 2 fotolii (rotunjit)

Mobilier din impletituri de rachita

O categorie aparte de obiecte facute din impletituri de rachita, o reprezinta piesele de mobilier – de diferite dimensiuni – acestea pot fi fotolii, canapele, scaune, mese, etc., si ofera un aspect traditional si rustic oriunde ar fi asezate. Totusi realizarea acestora necesita o indemanare si o stapanire foarte avansata a mestesugului impletitului. In situatia crearii pieselor de mobilier, nuielele au nevoie de preparare speciala: decojire, aschiere, fierbere, finisaj prin baituire, si multe altele – in concluzie necesita ateliere specializate pentru aceasta activitate.

10% reducere peste 200 RON comanda!

→ Aplica Cupon „blog” in cosul de cumparaturi pentru reducere!

Vezi Mobilier din Rachita
Return to Top ▲Return to Top ▲ 11111